Το κριθάρι και το σιτάρι (για την Weissbier) αποτελούν τις βασικές πρώτες ύλες για τη ζύμωση της μπύρας. Κάθε καρπός περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και βιταμίνες, τα οποία περιβάλλονται από ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα, τον φλοιό. Τα συστατικά αυτά πρέπει να περάσουν μία προεπεξεργασία πριν τη διαδικασία της ζύμωσης. Οι καρποί βυθίζονται στο νερό μέχρι να αρχίσουν να φυτρώνουν και να αναπτύσσονται. Ο βυνοποιός ελέγχει αυτή τη φυσική διαδικασία ρυθμίζοντας απλά την υγρασία, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς, είναι μία απολύτως βιολογική διαδικασία, κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα. Όταν ο καρπός ωριμάσει επαρκώς, αναστέλλεται η περεταίρω ανάπτυξή του ξηραίνοντας το περιβάλλον. Από δω και στο εξής, ο καρπός ονομάζεται βύνη. Όσο υψηλότερη είναι η ξηρασία, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της βύνης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το χρώμα και τη γεύση της μπύρας. Το Hofbräu München χρησιμοποιεί τα ακόλουθα είδη βύνης:

• ανοιχτόχρωμη βύνη από κριθάρι
• σκουρόχρωμη βύνη από κριθάρι
• αρωματική βύνη από κριθάρι (caramalt)
• ανοιχτόχρωμη βύνη από σιτάρι
• σκουρόχρωμη βύνη από σιτάρι

Το Hofbräu München χρησιμοποιεί 5.000 τόνους βύνης το χρόνο, οι οποίοι αποθηκεύονται στις 10 αποθήκες βύνης του ζυθοποιείου.