Η ίδρυση του Hofbräuhaus

O Wilhelm V, ο Δούκας της Βαυαρίας (1579-1597), είχε ένα σπιτικό γεμάτο δίψα και απαιτήσεις. Οι ένοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με την μπύρα που παρασκευαζόταν στο Μόναχο, γι’ αυτό και την εισήγαγαν από την πόλη Einbeck της Κάτω Σαξονίας. Ο Wilhelm λοιπόν διέταξε την ακολουθία του να βρει έναν τρόπο να συνδυαστεί αρμονικά το κόστος με την ευχαρίστηση. Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου 1589, ο αυλάρχης και οι σύμβουλοί του Ch. Strabl, Α. Amasmeyr, S. Prew και G. Griesmair τού έκαναν μια πρόταση: γιατί να μη φτιάξουν ένα ζυθοποιείο; Ο Wilhelm ενθουσιάστηκε με την ιδέα αυτή και την ίδια κιόλας ημέρα (!) επιστράτευσε τον αρχι-ζυθοποιό της Μονής του Geisenfeld, τον Heimeran Pongraz, για να σχεδιάσει και να εποπτεύσει την κατασκευή του Hofbräuhaus («Δουκικό Ζυθοποιείο»), και τον διόρισε και ως τον πρώτο του αρχι-ζυθοποιό.