Το Hofbräuhaus παρασκευάζει μπύρα weiss

Ο Maximilian I, γιος του Wilhelm και κληρονόμος του, είχε διαφορετικά γούστα στις μπύρες απ’ ότι ο προκάτοχος και πατέρας του. Δεν συγκαταλεγόταν στους φανατικούς οπαδούς της σκουρόχρωμης και βαριάς “Braunbier”, η οποία ήταν ο πιο δημοφιλής χυμός κριθαριού εκείνη την εποχή. Όχι μόνο είχε εκλεκτικές προτιμήσεις, αλλά ήταν και δεινός διπλωμάτης σε θέματα που αφορούσαν την ανεύρεση πόρων και το μάρκετινγκ. Χωρίς πολλή πολλή σκέψη, απαγόρευσε σε όλα τα ιδιωτικά ζυθοποιεία να παράγουν μπύρα weiss, δημιουργώντας έτσι μονοπώλιο για τον ίδιο και το δουκικό ζυθοποιείο του. Αυτό συνεπαγόταν όχι μόνο την εξασφάλιση μίας γενναιόδωρης πηγής εισοδήματος για την Αυλή του αλλά και 400 χρόνια εμπειρίας στη ζυθοποιία της μπύρας weiss για το Hofbräu München, όπως είναι η σημερινή ονομασία του ζυθοποιείου.