Μπύρα Hofbräu για τους ιδιοκτήτες ταβέρνας

Όπως ήταν φυσικό, έπρεπε να βρεθούν πόροι για το νέο ζυθοποιείο. Ο Maximilian, με το οξύ οικονομικό πνεύμα του, αντιλαμβανόταν τις δυνατότητες που προσέφερε η μπύρα weiss και έτσι μετέτρεψε τη δίψα των συμπατριωτών του σε χρήμα. Το 1610, νομιμοποίησε αυτό που ήταν παράνομη μεν, αλλά κοινή, πρακτική: εξέδωσε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες ταβέρνας στο Μόναχο μπορούσαν να αγοράζουν μπύρα από το δουκικό ζυθοποιείο και να το σερβίρουν όχι μόνο στα μέλη της δουκικής αυλής, αλλά και στον απλό λαό. Η κίνηση αυτή πυροδότησε τη θριαμβευτική πορεία της μπύρας του Hofbräu München.